Ce înseamnă educația alternativă?

Grădinița Amintiri din copilărie va avea la bază metoda educațională creată de Ministerul Educației și Învățământului din România cu cele cinci domenii ale dezvoltării copilului:

  • dezvoltarea fizică, sănătate și igienă personală
  • dezvoltarea socio emoțională
  • dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii
  • dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii
  • capacități și atitudini în învățare
  • Activitățile din metodologia tradițională pe care le vom avea și noi zilnic sunt structurate pe 5 domenii experiențiale:

    Limbă și Comunicare

    Psihomotric

    Om și Societate

    educație pentru societate și activitatea practică

    Științe

    activitatea matematică și cunoașterea mediului

    Estetic și Creativ

    educație muzicală și educație plastică)

    *Pentru aceste domenii vom avea un pachet anual de 4 caiete de lucru incluse în taxă în care copiii vor lucra împreună cu educatoarea.

    Însă metodele alternative aduc în prim plan copilul și nevoile sale într-o manieră accentuată: nevoile de dezvoltare, sociale, emoționale.
    Odată ce am pătruns în lumea pedagogiei Waldorf și am adus și în grupă, dar și acasă copiilor mei, din metoda aceasta, mi-am dat seama câtă creativitate și centrare aduce în copil. Această pedagogie este creată de pedagogul și gânditorul Rudolf Steiner, care credea că o educație corectă este garanția echilibrului dintre gândire, sentimente și voință. Scopul central al educației de tip Waldorf este de a dezvolta abilitățile și talentele fiecărui copil.


    Copiii învață prin joacă, prin teatrul de masă cu personaje create din lână sau lemn și povești, conștientizând că lumea este un loc bun. Copiii își antrenează atât mânuțele (lucrând cu lâna cât și creativitatea). Poveștile alese nasc empatia și bunătatea în copii. Pictează, cântă, fac jocuri în cerc cu text și cânt, dar se ocupă și de curățenie și ordine.


    Pedagogia Franz Ketteste orientată spre relații. Încearcă să sensibilizeze oamenii în privința relațiilor cu sine și cu ceilalți, prin intermediul unor activități creative. Este o pedagogie a existenței ,,E bine că sunt aici!,, și a conectării cu sine și cu ceilalți. Holistică – o educație a inimii, a mâinilor și a minții în egală măsură.
    Activitățile Franz Kett în grădiniță implică folosirea de cântece, povești, dansuri. Activitatea are la bază o poveste, în care fiecare copil se implică, însă doar dacă simte și dacă dorește. Dacă nu, el poate doar privi.
     

    Echipa